Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a finalizat luna aceasta raportul de control privind verificarea respectării prevederilor legale în domeniu la atribuirea, în anul 2008, a contractelor de furnizare a patru tipuri de autoturisme de către S.C. HIDROELECTRICA S.A., Bucureşti.

Conform raportului întocmit de echipa de control a ANRMAP, S.C. HIDROELECTRICA S.A., a organizat trei proceduri „licitaţie deschisă” pentru achiziţionarea a patru tipuri de autoturisme, cu utilitate diferită, corespunzătoare specificului activităţii autorităţii contractante. S.C. Hidroelectrica S.A. a grupat tipurile de autoturisme în funcţie de scopul final urmărit prin realizarea achiziţiei lor, ceea ce a determinat autoritatea contractantă să demareze trei proceduri distincte, deşi codul CPV asimilat este acelaşi pentru toate aceste achiziţii.

Pentru fiecare dintre proceduri a fost depusă o singură ofertă. Toate aceste oferte au fost prezentate de acelaşi operator economic, S.C. REVO CARS S.R.L., Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea. În plus, autoritatea contractantă a achiziţionat o cantitate suplimentară de produse, fără să organizeze o nouă procedură licitaţie deschisă. Pentru această încălcare a legislaţiei în vigoare, ANRMAP a aplicat o sancţiune în cuantum de 35.000 lei.

În urma tuturor acestor proceduri, autoritatea contractantă a ajuns să încheie trei contracte după cum urmează:
– contractul de furnizare pentru achiziţionarea a 3 bucăţi autoturisme de teren 4×4 şi a 11 bucăţi autoturisme tip SUV 4×4 nepermanent, valoare totală = 1.601.800 lei.
– contractul de furnizare pentru achiziţionarea a 12 bucăţi autoturisme de teren 4×4 diesel nepermanent, valoare totală = 1.678.800 lei.
– contractul de furnizare pentru achiziţionarea a 4 bucăţi autoturisme de teren tip pickup cu cabina dublă 4×4, valoare totală = 499.600 lei.

În urma verificării documentelor puse la dispoziţie de către S.C. HIDROELECTRICA S.A., echipa de control a constatat că, deşi au fost solicitate, autoritatea contractantă nu a prezentat programul anual al achiziţiilor publice pentru 2008 şi nici documente prin care să facă dovada alocării fondurilor necesare efectuării achiziţiilor supuse procedurii de supraveghere. În urma raportului echipei de control „s-a luat decizia sesizării Corpului de Control al Guvernului în vederea luării măsurilor legale care se impun.”

Sursa: http://www.anrmap.ro/images/stories/newsflash/comunicat%20hidroelectrica.pdf

Reclame