Cităm opinii ale oamenilor de afaceri, preluate dintr-un articol publicat de Business Standard:

„Duratele foarte mari de timp ale acestor licitatii trebuiau modificate de mult. Nu este posibil sa stai sase luni sau un an pentru asa ceva. Insa problema ramane increderea pe care o avem sau mai bine zis, nu o avem in organizarea acestor licitatii publice”, explica Dragos Anastasiu, presedintele ANAT.

„Modificarea este buna, dar n-au ce face cu ea, deoarece nu exista masa investitionala asupra careia sa lucreze. Bugetul de investitii va fi foarte restrans”, spune Marian Ghinescu, directorul diviziei pentru echipamente medicale a Siemens Romania.

„Aceste modificari sunt un pas inainte. Este un semn bun ca cineva se preocupa de banul public, insa legislatia trebuie sa incurajeze transparenta. Introducerea taxei de timbru este o forma mascata de a clama transparenta, nu de a o exersa. In niciun caz actuala formula cu taxa de timbru nu va fi o piedica pentru coruptie”, a declarat si Dan Ionescu, fost director executiv pentru Europa de Sud-Est al General Electric, in prezent consultant

„Asteptam de mult aceste modificari ce vor debloca, in mod sigur, procedurile de pe piata constructiilor. Cea mai importanta mi se pare introducerea taxei de timbru pentru contestatii, intrucat orice firma de apartament putea contesta o licitatie, fapt care ingreuna extrem de mult demararea unui proiect”, arata Romeo Botocan, directorul general al firmei germane de constructii Max Boegl.

„Este foarte bine ca au fost introduse atat termenele mai reduse pentru adjudecarea contractelor, cat si masurile referitoare la contestatii. Totusi, exista inca firme care au fonduri si care vor fi dispuse sa plateasca taxa de timbru doar pentru a bloca, din ranchiuna, o firma concurenta. In acest din urma punct, consider ca introducerea unei taxe de timbru destul de mari, in conditiile in care termenele de depunere a contestatiilor nu au fost modificate, pot descuraja contestatiile”, explica Alexandru Dobre, membru in Consiliul Director al patronatului din constructii, ARACO.

„Sunt foarte bune masurile luate, numai ca eu nu am observat nimic legat de plata. Cel mai problematic platitor din economia noastra este statul”, a declarat Alin Burcea, proprietarul operatorului turistic Paralela 45.

„Ar fi trebuit sa existe o consultare a Guvernului si sa se faca o analiza impreuna cu mediul de afaceri si abia apoi sa se aduca modificari”, spune Calin Mihai Rangu, director general al IIRUC Service, furnizor de servicii informatice, parte a grupului austriac Raiffeisen Informatik. Potrivit acestuia, reducerea duratei licitatiilor la 30 de zile favorizeaza scaderea calitatii licitatiilor si aduce o nesiguranta in a oferi varianta cea mai buna. „In final, costul proiectului poate sa creasca si de trei ori. Restrangerea duratei licitatiilor face insa ca proiectele sa treaca pe banda rulanta, fara o analiza in profunzime a ofertei”, explica Rangu.

Articolul complet la: http://www.standard.ro/articol_83831/doua_tabere_in_business_pe_achizitiile_publice.html

Reclame