Un comunicat de presă al Guvernului afirmă:

„Dezbaterile din cadrul Summitului informal al Şefilor de Stat şi de Guvern din ţările Uniunii Europene, desfăşurat astăzi, la Bruxelles, au demonstrat preocuparea majoră pe care o au ţările membre ale Uniunii Europene pentru găsirea unor soluţii globale pentru problemele cu care se confruntă economia reală din cauza crizei financiare”, a declarat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu în declaraţia susţinută la finalul reuniunii.

Nu putem lăsa ca efectele crizei să se amplifice, fără să luăm nişte măsuri pro-active, aşa cum în România s-a şi început”, a declarat şeful Executivului.

„Într-o astfel de perioadă, linia de conduită trebuie să fie către diminuarea cheltuielilor publice în general, orientarea cheltuielilor către investiţii cu fonduri publice în aşa fel încât pierderile de locuri de muncă din sectorul privat să fie într-un fel compensate de crearea sau măcar menţinerea locurilor de muncă în sectorul public”, a declarat şeful Executivului.

Altă declaraţie a premierului se referă la fondurile europene pentru România:

Un alt subiect important pe care l-am discutat cu unii dintre participanţi, inclusiv cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este legat de explorarea posibilităţii ca CE şi statele membre să accelereze proiectele de investiţii şi precum şi plăţile din fondurile europene, fondurile structurale, către ţările membre. Pentru că, în contextul crizei financiare şi economice, este de prevăzut că multe investiţii străine directe se vor diminua, şi atunci devine cu atât mai vitală folosirea fondurilor europene. De asemenea, ceea ce se propune a se discuta este găsirea unor formule inovative pentru a finanţa proiectele de infrastructură, incluzând transportul, energia şi tehnologiile de nivel înalt, chiar prin realizarea unor parteneriate public private.”

Ce pot să însemne aceste declaraţii pentru domeniul achiziţiilor? Presupunerea mea este că vorbim despre:

  • limitarea achiziţiilor de produse şi servicii;
  • o piaţă mai mare pentru investiţii publice (proiectare, lucrări, echipamente aferente lucrărilor).

Vom vedea cum se vor oglindi aceste declaraţii în politici, cel mai probabil însă după alegeri.

Reclame