Ministrul economiei şi finanţelor a declarat recent că:

exista interesul din ce in ce mai mare din partea populatiei pentru titlurile de stat.

Interesul pentru titluri de stat creşte în situaţie de criză, deoarece populaţia are mai degrabă încredere în stat decât în bănci. Acest lucru atrage după sine „ieftinirea” creditului guvernamental obţinut de la populaţie, deci potenţial fonduri mai multe pentru investiţii.

Mai mult, NewsIn, citând pe Eugen Teodorovici, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, afirmă că:

Ministerul Economiei si Finantelor ia in calcul emiterea de obligatiuni in euro pe piata romaneasca pana la sfarsitul acestui an, ca urmare a sesizarii unei tendinte de retragere a banilor din bancile din strainatate si plasarea lor in depozite in euro in Romania

Pe de altă parte, firmele private vor putea derula investiţii prin bani publici (deci cu obligativitatea aplicării legislaţiei privind achiziţiile publice, daca finanţarea depăşeşte 50%) finanţate din ajutoare de stat:

Romania va utiliza in continuare ajutorul de stat ca stimulent pentru investitii si are inca destule rezerve de crestere a datoriei externe, fara a ameninta finantarea.

Guvernul a prevazut, pentru 2009, ajutoare de stat in valoare de 1 miliard de lei, fata de 190 milioane lei in acest an, masura menita sa sustina investitiile in Romania, potrivit unei declaratii de duminica a ministrului.

Sursa declaraţiilor: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5046665-romania-are-nevoie-finantare-5-7-miliarde-lei-pana-sfarsitul-anului-2008-vosganian.htm şi http://www.ccib.ro/afacerea/Stire-648-.htm

Reclame