Dintr-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
BM, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi spălare de bani, ambele în formă continuată;
PG, reprezentant legal al S.C. S S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi spălare de bani, ambele în formă continuată;
CT, administrator la S.C. DGI S.A., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de spălare de bani, în formă continuată şi mărturie mincinoasă;
FD, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, în formă continuată, favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2003-2004, inculpatul BM, cu ajutorul inculpatul PG, s-a folosit de firma tip „fantomă” S.C. S S.R.L. (cu sediu fictiv, fără capital, angajaţi şi activitate) pentru a participa formal la o aşa – zisă „procedură de licitaţie” la Bursa Română de Mărfuri. Drept consecinţă, Compania Naţională a Căilor Ferate Române (C.N.C.F.R.) a achiziţionat de la această firmă 100 tone soluţie de ignifugare necorespunzătoare calitativ.
Inculpaţii BM şi PG au redistribuit, fără justificare economică, suma de 149 miliarde ROL încasată de la autoritatea contractantă atât către firme „fantomă”, către propriile lor firme precum şi alte firme reale, bani care au fost destinaţi unor cheltuieli personale sau ale apropiaţilor.
La rândul său, inculpatul CT, în calitate de administrator la S.C. DGI S.A., şi-a pus la dispoziţie firma pentru a fi inclusă într-un lanţ de furnizare fictiv, după care, fără a avea documentele justificative cerute de lege şi în lipsa unei relaţii comerciale cu S.C. S S.R.L. a primit de la aceasta suma de 121,234 miliarde ROL pe care a ridicat-o în numerar aproape în întregime fără justificare economică. Cu ocazia cercetărilor, fiind audiat în calitate de martor, inculpatul a refuzat să dea explicaţii şi a făcut afirmaţii mincinoase.
Inculpatul FD, acţionând în numele unei societăţi comerciale radiate, la înţelegere cu ceilalţi inculpaţi, a întocmit facturi fictive în încercarea de a crea un lanţ de furnizare scriptic a mărfii, în condiţiile în care societăţile comerciale respective nu au achiziţionat şi nu au furnizat în realitate nici un fel de mărfuri, activitate prin care acesta a încercat să asigure celorlalţi învinuiţi folosul infracţiunii şi să zădărnicească urmărirea penală. În plus, fiind audiat în calitate de martor, inculpatul FD a făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu aceste aspecte.
Pentru pagubele produse de livrarea unei soluţii de ignifugare, CNCFR s-a constituit parte civilă cu suma de 127,567 miliarde ROL.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Sursa: DNA, comunicatul Nr. 285/VIII/3 din 3 noiembrie 2008

Reclame